Wat zijn wormen en hoe loopt je huisdier ze op?

Wormen zijn inwendige parasieten die zich voornamelijk schuilhouden in de darmen van honden, katten… óf mensen! Hoewel ze vaak onzichtbaar zijn en enkel bij een ernstige besmetting of erge verzwakking tevoorschijn komen, kunnen ze grote schade aanrichten in vitale organen en zorgen voor lichamelijke klachten en zelfs sterfte.

Wormen kunnen ook elders in het lichaam kunnen voorkomen, bijvoorbeeld de longen en de lever zijn plaatsen waar spoelwormen zich kunnen inkapselen, gedurende lange tijd kunnen overleven én aanzienlijke orgaanschade kunnen veroorzaken. Wormen hebben hun gastheer nodig om zich te voeden en te vermenigvuldigen, kortom om te overleven. 

In België en Nederland zijn honden en katten vooral besmet met rond- en lintwormen, maar ook haakwormen, zweepwormen, longwormen en hartwormen komen betrekkelijk veel voor. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen en lintwormen, beide leven in de dunne darm van onze huisdieren. 

Door hun specifieke vorm doen spoelwormen denken aan spaghettislierten, terwijl lintwormen typisch bestaan uit kleine segmenten die ei-pakketjes bevatten. Deze ei-pakketjes zijn soms zichtbaar in de vorm van “rijstkorrels” ter hoogte van de anus, de ontlasting, in de vacht of in de mand. Andere rondwormsoorten zijn de haakworm, longworm en zweepworm. Maar hoe raakt je huisdier besmet?

Hoe raakt je huisdier besmet?

Jonge dieren worden
vaak al besmet in de baarmoeder (pups) of na de geboorte via de moedermelk (pups en kittens)

Het eten van besmette prooidieren (knaagdieren, vogels, slakken) of rauw vlees

Eitjes kunnen ook via uitwerpselen worden opgenomen (tuinaarde, park, zandbak, etc.)

Sommige haakwormen kunnen zelfs via de huid binnendringen.

Lintwormen komen bij hond én kat veel voor. Meestal gaat het om de vlooienlintworm, die in de dunne darm leeft en enkele meters lang kan worden. Zo’n lintworm bestaat uit kleine segmenten die ei-pakketjes bevatten. Die zie je soms als ‘rijstkorrels’ rond de anus, in de ontlasting, in de vacht of in de mand van je huisdier. Besmetting vindt meestal plaats via een tussengastheer:

  • De vlooienlintworm door het oplikken van vlooien (tussengastheer). Als uw dier besmet is met vlooien, moet u dus ook altijd alert zijn op wormen.
  • De vossenlintworm door het eten van organen van knaagdieren (muizen, ratten).

Wormen zijn vaak onzichtbaar, maar dit wil niet zeggen dat ze ongevaarlijk zijn. Ze zitten binnenin het lichaam van je huisdier en komen in de regel pas bij een ernstige besmetting of erge verzwakking tevoorschijn. Maar dit wil niet zeggen dat ze ongevaarlijk zijn. Ze kunnen grote schade aanrichten in de vitale organen van je huisdier en tot ernstige lichamelijke, zelfs levensbedreigende klachten leiden.

Ook wormen die in ons land minder vaak voorkomen – zoals de haakworm, zweepworm (enkel bij honden), longworm en hartworm – kunnen tot nare klachten leiden. Wees daar alert op als je met je hond of kat naar het buitenland gaat. Volg het ontwormingsadvies van het land van bestemming of vraag advies aan je apotheker of dierenarts.

ontwormingsplan

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Verkooppunten

Zoek een verkooppunt bij mij in de buurt